در ابتدا رابطه با اختلاف طراحی صنعتی و طراحی مهندسی توضیح دهیم. مورد بسیار مهم این هست که اکثر مواقع این دو موضوع از یکدیگر تمیز داده نمیشوند اما این دو کاملا از یکدیگر منفک هستند. طراحی صنعتی در رابطه با زیبا شناسی قطعه، ارگونومی، ترکیب رنگ ها و منحنی ها صحبت میکند در حالیکه طراحی مهندسی در رابطه با پروسه های ساخت و تکنیک هایی که باید برای مونتاژ و عملکرد قطعه استفاده شود صحبت میکند و این موارد با هم تفاوت دارند. پس باید هر کدام از این موارد را به دست متخصص خودش بسپاریم طراحی همیشه میتواند بهینه شود. اما ما یک حداقل استانداردی داریم که ملزم به رعایت آنها هستیم و محصولمان را بر اساس آن تولید میکنیم.
بعد از اینکه امکان سنجی انجام شد و به صورت کلی مدل را ایجاد کردیم و هندسه کلی کار را دیدیم، حالا باید به جزئیات بپردازیم . در این مرحله است که حتما باید ملاحظات ساخت و مونتاژ را در نظر بگیریم. البته این نیست که در مرحله امکان سنجی این موارد در نظر گرفته نشده باشد اما در این مرحله باید بیشتر دقت کنیم. اصول DFAM یا همان Design For Assembly and Manufacturability را باید لحظه به لحظه در طراحی هایمان لحاظ کنیم .
یعنی اینجور نیست که ما بیایم طرحی ایجاد کنیم که قابل ساخت نباشد یا در مونتاژ مشکل داشته باشد .
البته مونتاژ و ساخت دو مقوله خیلی مهم هستند. علاوه بر این باید به اصول دیگر نیز که DFX گفته میشود دقت شود. اصولی مانند ارگونومی، محیط زیست، ایمنی، خدمات بعد فروش و خیلی موارد دیگر که باید در طرحمان دیده شود. به عنوان مثال اگر برای تعویض روغن ماشین نیاز به پیاده کردن موتور ماشین باشد، چنین طرحی اصلا قابل قبول نیست. بنابراین طرح باید جوری در نظر گرفته شود که خدمات پس از فروش هم به راحتی انجام شود و خیلی موارد دیگر…
خلاصه ای از مهندسی معکوس
معمولاً هدف از مهندسی معکوس، استخراج دانش یا طراحی نهفته در یک محصول است. این کار معمولا با هدف تولید مجدد آن محصول انجام میشود. باید توجه کرد که مهندسی معکوس کپی کاری نیست و هنگام مهندسی معکوس لازم است موارد زیر نیز در نظر گرفته شود:
- محصول را خوب بشناسیم.
- عملکرد قطعه بررسی دقیق شود.
- اگر مجموعه ای در اختیار داریم دمونتاژ شود ( باز شود).
- ابعاد برداری و کروکی برداری کنیم ( با یکی از روش های ابعاد برداری).
- جنس قطعه و یا مجموعه را آنالیز کنیم .
- اصول و ملاحظات طراحی را در ساخت قطعه در نظر بگیریم و در صورت لزوم روش تولید را نسبت به نمومه اصلی عوض کنیم.
- مدل سه بعدی و نقشه دو بعدی ( همراه با تلرانس ابعادی) ایجاد کنیم.
- قبل از تولید انبوه نمونه سازی کنیم ( مگر در مورد ساخت قطعات کم تیراژ و پر هزینه).
- نمونه های ساخته شده را آزمایش و تست کنیم.
- در تمام مراحل مهندسی معکوس لازم است به محصولبهینه و اقتصادی فکر کنیم.
همانطور که در شکل زير مشاهده ميکنيد ترکيب قيمت تمام شده يک محصول شامل 5 درصد ناشي از هزينه هاي طراحي، و حدود 50 درصد مربوط به مواد اوليه و 15 درصد هزينه دستمزد مستقيم و نهايتا 30 درصد از قيمت تمام شده محصول به هزينه ها سربار ميباشد. اما با توجه به شکل ذير ملاحظه ميکنيد که طراحان روي 70 درصد از هزينه ها توليد سايه انداخته و موثر بر آن ميباشند.
مهندسي همزمان و طراحي براي توليد پذيري
به کارگيري اصول طراحي براي کيفيت و اطمينان پذيري در ابتدايي ترين مراحل طراحي ضامن کيفيت محصول در جريان ساخت خواهد بود که شما ميتوانيد با فراگیری و بکار گیری سيستمهاي کاهش هزينه و طراحي براي توليد پذيري به تمامي قوائد و خطوط راهنما فوق دست يابيد.
الگوي مهندسي همزمان مطرح شده در “سيستمهاي کاهش هزينه و طراحي براي توليد پذيري” در حين طراحي موجبات کاهش 40 درصدي در زمان طراحي را فراهم ميکند. در شکل ذير دو نمودار خطي ملاحظه ميکنيد. نمودار خطي که در بالاي شکل قرار دارد نشان دهنده ترکيب زماني ميباشد که طراحان در فازهاي مختلف طراحي صرف طراحي محصول جديد مينمايند. اما در نمودار خطي پايين شکل که بر مبناي الگوي مهندسي همزمان يا concurrent engineering تعبيه شده 40 درصد زمان طراحي محصول جديد کاهش يافته است. شما ميتوانيد اختلاف زمان تخصيص يافته به فازهاي مختلف طراحي را مشاهده کرده و با يکديگر مقايسه نماييد. و با فراگیری اصول”سيستمهاي کاهش هزينه و طراحي براي توليد پذيري” از جزئيات تکنيک انجام اين کار و نگرش حاکم بر فضاي طراحي اگاهي يابيد
در دقیق سازان پیشرو روند طراحی تا تولید جهت کسب رضایت مشتریان و عملکردی حرفه ای و تضمین شده به صورت زیر می باشد:
مرحله اول : طراحی محصول
- طراحی فرم و ساختار ظاهری محصول
- طراحی فایل سه بعدی هر قطعه و فایل مونتاژی محصول
- بهینه سازی ابعادی ، فنی و کارایی محصول
- طراحی مونتاژی قطعات و رعایت اصول فنی و مهندسی در مونتاژ محصول به گونه ای که از لحاظ فنی و کارکرد حداکثر بازده لازم را داشته باشند
- طراحی مونتاژ با رعایت اصول ساخت می باشد و برای هر قطعه نقشه فنی و نقشه ساخت ارائه می گردد.
- نقشه جوش برای هر قطعه طراحی و تحویل می گردد
- تقویت های مورد نیاز برای کارایی محصول طراحی و در محل مورد نظر نصب می شود .
- متریال مناسب از لحاظ فنی برای رعایت استاندارد و اصول فنی برای هر قطعه در نظر گرفته می شود.
- طراحی محصول با توجه به قطعات انجام میگیرد تا با حداکثر سرعت و حداقل قیمت محصول نهایی قابل عرضه باشد .
- محصول با در نظرگرفتن حداقل حجم برای بسته بندی و حمل ونقل طراحی می گردد.
- نقشه مونتاژی به صورت دو بعدی ارائه می گردد.
مرحله دوم: نمونه سازی
- پس از تایید طراحی محصول توسط کارفرما ، نمونه سازی اولیه طبق طراحی تایید شده قطعات ساخته و تحویل میگردد.
- نمونه سازی اولیه شامل فرآیند پرینت سه بعدی ، برش لیزر ، نورد و جوشکاری و سایر روش های نمونه سازی می باشد.
مرحله سوم :تولید انبوه
- مستندات فرآیند ساخت و تولید انبوه آماده و ارائه می گردد .
- تعداد قالب های مورد نیاز جهت تولید انبوه ارائه می گردد و قیمت هر یک به صورت مجزا طی قراردادی جداگانه اعلام می گردد.
فرآیند تولید انبوه در مجموعه دقیق سازان با ماشین آلات و پتانسیل کارگاهی متخصص و با تجربه انجام می شود و تلاش بر بهینه سازی فرآیند ساخت ، کاهش زمان ، تحویل محصولی با کیفیت در سریعترین زمان می باشد .
در ذیل محیط نرم افزاری تحلیل های مهندسی قابل مشاهده است